Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Continuïteit in gastoevoer dankzij ononderbroken stroomvoorziening

Continuïteit in gastoevoer dankzij ononderbroken stroomvoorziening

  • 26 december 2023
  • Ridderkerk

Vanuit het Botlekgebied verzorgt Air Products de gastoevoer aan diverse sectoren in Nederland en België. Denk daarbij aan -onder andere- het produceren van gassen als acetyleen en brandstofgassen, Argon, droogijs, gassen voor de levensmiddelenindustrie, Helium, Kooldioxie, Koolmonoxide, gassen voor lassen, snijden en laseren, medische gassen, stikstof, Syngas, waterstof, zuurstof neon, Krypton en Xenon. Daarnaast levert Air Products stoom, ketelwater, stroom en waterstof. Geen wonder dat Air Products wereldwijd naast hoogovens te vinden is, voor de levering van zuurstof. Hele industrieën vertrouwen op de leveringen van Air Products, zo ook in Nederland en België. Reden voor Air Products om serieus met stroomvoorziening om te gaan. Om de continuïteit daarvan te waarborgen, werkt Air Products in Rotterdam met ELINEX Power Solutions

ELINEX en Air Products al 23 jaar bij elkaar in beeld

We spreken met Eduard Mensink, Head Electrical Technician en Bastien Houben, Senior Electrical Technician, respectievelijk 35 en 12 jaar in dienst bij Air Products in Rotterdam. De mannen zijn verantwoordelijk voor het onderhoud, de veiligheid en vervanging van alle elektrische apparatuur. Ook storingen voorkomen en oplossen vallen onder hun competentie, voor Bastien komen daar de shutdowns nog bij. "Ook de noodstroomvoorziening valt onder ons beheer", legt Eduard uit. "We beschikken over meerdere UPS-systemen. Met ELINEX hebben we een onderhoudscontract voor onze noodstroomapparatuur, we hebben sinds begin 2000 een relatie met hen. ELINEX pleegt onderhoud, vervangt UPS'en waar en wanneer nodig, doet nieuwleveringen en levert ons de battery changes." Xander, accountmanager bij ELINEX, geeft aan dat op alle UPS-systemen bij Air Products een 24/7 responstijd van maximaal 4 uur zit. "Dit geldt voor zowel de afdeling Rotterdam als Gent, in België", licht Xander toe.

Uniformiteit nastreven

De laatste levering die ELINEX deed bij Air Products vloeide voort uit een traject dat in 2019 is opgestart, om één en dezelfde oplossing voor noodstroom te introduceren op meerdere plekken. "Door uniformiteit te handhaven ontstaat er eenduidigheid", legt Bastien uit. Daar voegt Eduard aan toe: "We zijn overgegaan naar Huawei 19 inch modules als UPS, daar hebben we een uniforme kast voor geselecteerd. Deze kast is helemaal naar onze specificaties samengesteld. Inmiddels staan er bij ons 15 van zulke uniforme kasten." Xander legt uit dat het in dit geval gaat om halfhoge serverkasten met UPS, batterij module, een beveiligingsmodule, alarmering en de benodigde automaten."

De bypass-systemen bevinden zich buiten deze kasten, licht Eduard toe. Xander: "Daarnaast is er een Centiel 3-fase systeem van 10 kVA geleverd. Serverkasten zijn meestal een enkelfase systeem. We hebben een demonstratie van het 3-fase systeem gegeven aan Air Products, zodat er intern overlegd kon worden bij Air Products." Bastien vervolgt: "We kijken nu op product niveau of dit in de praktijk werkt voor ons, we voeren een testcase uit."

Industriële UPS-systemen

"De afgelopen drie jaar hebben we in Rotterdam en Gent drie industriële UPS-systemen van Tecned geleverd. Deze zijn op maat samengesteld voor Air Products, volledig naar hun specifieke eisen. Zo maken deze UPS-systemen gebruik van natuurlijke koeling en zijn de input en output galvanisch van elkaar gescheiden", vertelt Xander. "Dit systeem is ook als gelijkrichter toe te passen, AC in en DC uit.

Op alle kritieke punten is bij Air Products noodstroom aanwezig. Bastien: "We hebben daarmee de stroomtoevoer gegarandeerd voor alle kritieke controle- en aansturingsprocessen van de fabriek. Is er een stroomuitval of -storing dan zit niemand in het donker."

Over de samenwerking met ELINEX zijn de mannen van Air Products zeer tevreden. "Altijd een goed contact en een vast aanspreekpunt. Korte communicatielijnen en snelle hulp", aldus Eduard. "ELINEX werkt merkonafhankelijk, waardoor we alle diensten uit één hand kunnen afnemen. Een keer per jaar wordt er vanuit ELINEX controle uitgevoerd op alle systemen. Dankzij ELINEX kunnen we onze continuïteit waarborgen."


Advies nodig?
Contact of advies?