Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Elinex levert groot noodstroom project in Ethiopië

Elinex levert groot noodstroom project in Ethiopië

  • 08 januari 2020
  • Ridderkerk

Toen een van de grootste bierbrouwerijen van Nederland besloot om een eigen brouwerij te openen in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, realiseerde men zich al snel dat vertrouwen op de lokale stroomvoorziening een groot risico met zich mee zou brengen. Constante toevoer van elektriciteit is in Ethiopië namelijk geen vanzelfsprekendheid.

Aangezien deze bierbrouwer zeer goede ervaringen had met Piet Brouwer Elektrotechniek op voorgaande projecten, was de keuze voor deze partner ook in dit geval weer snel gemaakt. Piet Brouwer Elektrotechniek nam de opdracht aan en zorgde ervoor dat er een betrouwbare stroomvoorziening kwam. Toen de brouwerij in Ethiopië aan uitbreiding toe was, besloot Piet Brouwer Elektrotechniek om Elinex in te schakelen voor de noodstroomvoorziening. Een prachtig project met innovatieve technologie, waarover Bram Brouwer, mede-eigenaar bij Piet Brouwer Elektrotechniek en Mark Thies, accountmanager bij Elinex, ons meer vertellen.

Volledige energiedistributie als turn-key project
“Ons bedrijf heeft zorg gedragen voor de volledige energiedistributie in de brouwerij”, opent Bram het gesprek. “Dan spreken we over de hoofddistributie over de hele brouwerij, met 6 substations, inclusief de hele onderverdeling naar alle afnamepunten in de brouwerij. Alles is ‘turn-key’ -aansluitklaar- opgeleverd.”

De emergency powerplant bestond initieel uit 3 generatoren van 2000 KVA. “Inmiddels staan er 5 en is de 6e ingepland voor het tweede kwartaal van 2020. Alles werkt volledig geautomatiseerd”, schetst Bram. “We hebben onze sporen wel verdiend in het realiseren van dit soort onafhankelijke stroomvoorziening. Ons eerste project deden we in Congo, waar we een upgrade, een uitbreiding en de volledige automatisering van een powerplant hebben gedaan. Nu zijn we ongeveer 40 projecten verder en vind je ons in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Overal waar betrouwbare stroomvoorziening niet vanzelfsprekend is. In het geval van de bierbrouwerij in Addis Abeba was een echte ‘hands on’ aanpak nodig, omdat het brouw- en bottelproces vraagt om zeer snel ingrijpen als er iets misgaat met de stroomvoorziening.”

Predictive maintenance
Inmiddels draait de brouwerij in Ethiopië continu op de door Brouwer Elektrotechniek geleverde generatoren, omdat het grid zo onbetrouwbaar is. De lokale operators worden allemaal getraind door Brouwer Elektrotechniek. Bram: “Tevens kunnen we op afstand inloggen en de mensen ter plekke adviseren op het gebied van onderhoud. Dankzij ‘predictive maintenance’ -het kunnen voorspellen van onderhoud dankzij data- zijn we in staat om op tijd onderdelen te verschepen. Voorkomen is beter dan genezen.”

Intelligente UPS zorgt voor perfecte redundancy
Elinex en Piet Brouwer Elektrotechniek zijn echte partnerbedrijven die weten wat ze aan elkaar hebben. Mark Thies: “Zo’n 7 jaar geleden hebben we een vergelijkbaar project met Piet Brouwer Elektrotechniek gedaan, we hebben toen een dynamische UPS geleverd. Drie jaar geleden klopte ik hier aan om onze Huawei modulaire UPS te tonen. We hebben toen een informatieve sessie gehad, gevolgd door een demonstratie. Het voordeel voor Piet Brouwer Elektrotechniek is dat de modulaire UPS open source is. Je bent dan vrij -en bij machte- om zelf onderdelen te vervangen. Voor de brouwerij in Addis Abeba is dat ideaal, vandaar de keuze om met deze UPS te gaan werken daar. Uiteraard kan Elinex technici naar Afrika sturen op het moment dat dat nodig mocht zijn.”

Bram vult aan: “Alles is volledig redundant dankzij Elinex. Het doel van de UPS is zorgen dat de verpakkingslijnen blijven draaien. Daar mag absoluut geen storing ontstaan, omdat het veel te lang duurt om zo’n verpakkingslijn weer op gang te krijgen.” Mark beschrijft de werking als volgt: “De UPS kan de downtime overbruggen zodat de verpakkingslijn blijft draaien. Wanneer de verpakkingslijn niet binnen de beschikbare tijd klaar is, dan volgt een proces van geautomatiseerd en gecontroleerd in fases uitschakelen van productielijnen. De UPS vangt daarnaast pieken en dalen in de stroomtoevoer op en filtert netspanningsvervuiling.”

Noodstroom ook onder barre klimaatomstandigheden
De in Ethiopië toegepaste Huawei 5000E serie levert totaal 1200 kW vermogen. “De gel-accu’s die zijn toegepast zijn ideaal voor de plaatselijke omstandigheden. Ze zijn beter bestand tegen grote temperatuurswisselingen en kunnen hoge piektemperaturen aan. Deze accu’s kennen een ‘designlife’ van 20 jaar”, vervolgt Mark. “Het systeem wordt gemanaged door BACS, Battery Analysis & Care System. Dat voorkomt het overladen en onderladen van de accu’s door de spanning continu in een traag proces te reguleren en te verdelen over de keten. Daarbij worden de individuele spanning, de impedantie en de temperatuur continu gemonitord. Dit is een belangrijk onderdeel van ‘predictive maintenance’, omdat het defect raken van batterijblokken zo voorspelbaar wordt. Er kan tot vervanging worden overgegaan terwijl alles nog prima werkt. Zo wordt de werking te allen tijde gewaarborgd.”

Bram merkt op hoe bijzonder het is dat een UPS betrouwbaar kan functioneren onder de gegeven klimaatomstandigheden. “En dat met garantie op de levensduur! Het systeem draait nu al anderhalf jaar probleemloos. We zijn er zo enthousiast over, dat we de andere UPS’en ook willen gaan vervangen. Dit nieuwe systeem is niet alleen nog betrouwbaarder, maar stelt ons in staat om alle service 100% in eigen beheer te doen. Hiermee voorkomen we lange importprocedures en het regelen van inreisvisa voor technici.”

Van dynamisch naar statisch
“Deze mooie techniek danken we aan innovatie. We gaan van dynamische naar statische UPS’en, met monitoring via één dashboard, binnen één netwerk in hetzelfde softwarepakket. Daarom ben ik zo blij met Elinex. Juist dit soort Afrikaanse projecten brengt veel risico’s met zich mee en in geval van calamiteiten weet je meteen wat je aan elkaar hebt. We zijn samen twee jaar bezig geweest om deze klant te overtuigen van het nut van deze statische noodstroomoplossing en sinds de kogel door de kerk is, is onze klant er meer dan blij mee”, aldus Bram.

Tot besluit zegt Bram: “Er zijn veel leveranciers van noodstroomvoorzieningen. Slechts weinigen nemen de volledige verantwoording voor het feilloos opereren van hun systemen en zijn vaak niet bereid om ter plekke, waar ook ter wereld, op te komen draven. Daarom hebben wij Elinex nodig. Zij staan voor hun product en zijn er wanneer je hen nodig hebt.”


Advies nodig?
Contact of advies?