Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Elinex levert noodstroomvoorziening aan het nieuwe Antwerp DC

Elinex levert noodstroomvoorziening aan het nieuwe Antwerp DC

  • 01 april 2022
  • Ridderkerk

België is haar eerste TIER IV datacenter rijker. Antwerp Datacenter, een van de locaties van Datacenter United, werd uitgebreid met een nieuw datacenter, op de verdieping boven het bestaande rekencentrum. Het nieuwe DC werd in februari dit jaar door het UPTIME instituut officieel gecertificeerd als TIER IV. Een hele prestatie en voor de klanten een echte opsteker. Om tot deze certificering te komen, diende ook de door Elinex ontworpen en geleverde noodstroomvoorziening meegenomen te worden in het certificeringsproces. Niid Brouwers, projectleider bij Elinex, Tom Faber, accountmanager bij Elinex, Jo Van Den Langenbergh, operational director bij Datacenter United en Friso Haringsma, managing director bij Datacenter United, vertellen met gepaste trots over dit voor België unieke DC.

Onderhoud plegen met behoud van alle redundancies

Op de vraag om uit te leggen wat TIER IV precies inhoudt, antwoordt Jo: "Dat betekent dat er bij ons nieuwe DC onderhoud gepleegd kan worden met behoud van alle redundancies. Daarmee is TIER IV een van de hoogste voorzieningen die een datacenter kan hebben. Om gecertificeerd te kunnen worden, dient uiteraard ook de noodstroomvoorziening berekend te zijn op het behoud van redundancy bij onderhoud." In 2018 vonden hierover de eerste gesprekken plaats met Elinex. Tom licht toe: "In 2021 kwam er een definitief akkoord voor het design van de noodstroomvoorziening en konden we direct aan de slag. Het ontwerp behelst een DC van 1,6 MW hoogspanningsvermogen, er is in de initiële uitvoering een 500 kW gebouwd, op de groei. Het geheel is zonder omhaal uit te breiden naar de voorziene maximale load."

Niid beschrijft de levering: "Er staat bij Antwerp DC één frame van 500 kW, met ruimte voor eenzelfde frame erbij. Er zijn tien powermodules van ieder 50 kW toegepast in het frame. Alles is modulair en schaalbaar. De noodstroom komt uit VRLA-batterijen. We spreken hier over een High Efficiency UPS van Huawei. Ook de verdelers -van Schneider- hebben we geleverd, bestaand uit synchronisatieborden en main distributie. Dat alles gemonteerd in racks van 19 inch (Huawei), in corridor opstelling met dakplaten en schuifdeuren. De montage heeft Antwerp DC zelf verzorgd." Jo vervolgt: "In de verdelers bevindt zich ook de complete sturingskast voor het NSA (noodstroomaggregaat), inclusief motor gestuurde omkeerschakelaars en verdelers."

Samenwerking sinds 2012

Tom: "Vanuit Elinex verschilt de levering niet veel ten opzichte van een niet-TIER IV datacenter, wel hebben we bij het ontwerp de focus gehad op de eisen die aan een TIER IV certificering gesteld worden. We werken sinds 2012 al met Datacenter United, dat eerst uit drie vestigingen bestond, maar sinds de overname van DC Star nu zes vestigingen kent. De nieuwe zaal op de tweede verdieping van Antwerp DC is de laatste die erbij gekomen is."

Single Fault Tolerance

Om aan te geven hoe zwaar de eisen zijn om het TIER IV certificaat te behalen, legt Jo uit: "Het gaat niet alleen om de data, maar ook om het gebouw zelf. Voor alles geldt een Single Fault Tolerance, ook voor het BMS (gebouwbeheersysteem). Elke fout moet in beeld komen, ook als dat een probleem is met de klimaatinstallatie bijvoorbeeld. We hebben dus een dubbele redundancy op álles. Er mag zogezegd één koeling uitvallen, er mag één UPS uitvallen, alles draait gewoon door. We hebben daarom ook twee NSA's staan."

Een stuk historie

Friso is één van de founders van Datacenter United. Hij vertelt: "In 2009 zijn we begonnen met het maken van plannen voor een eigen DC voor ons IT-bedrijf. In 2010 is de bouw gestart. Door vanuit eigen behoefte te kijken naar het ontwerp en de dienstverlening, hadden we snel helder wat er beter kon ten opzichte van bestaande dienstverleners. De keuze om in België te starten werd puur ingegeven door de eigen noodzaak en de contacten in de markt op dat moment. We zagen brood in het DC-landschap in België, ondanks het feit dat de crisis nog gaande was. Dat we DC's hebben opgericht op meerdere locaties heeft te maken met het feit dat in die dagen beheer op afstand nog niet dezelfde mogelijkheden bood als vandaag het geval is. We wilden dat onze systeembeheerders dicht bij de DC's zaten. Tegenwoordig zou je een dergelijke geografische spreiding van DC's 'Edge' noemen, toen was het gewoon praktisch."

TIER IV belangrijk voor specifieke sectoren

Voor wie is een TIER IV DC belangrijk, vragen we. Friso antwoordt: "Ga er maar vanuit dat voor het gros van de klanten TIER III voldoende is, maar voor zware e-commerce bedrijven, overheden, farma bedrijven en bedrijven die met privacygevoelige data omgaan, is TIER IV bijna een must. In die sectoren zitten onze klanten voor het nieuwe DC dan ook. We zijn content met de inspanningen van Elinex, die naadloos aansluiten op de eisen en wensen die we hadden voor Antwerp DC. Naast hun expertise die enorm van pas kwam in dit project, zijn zij van bijzondere waarde omdat ze 'independant' zijn, net als wij. Elinex werkt 'merk onafhankelijk' en heeft altijd een passende oplossing klaarstaan, voor welk DC van ons dan ook. We hebben bij hen onderhoudscontracten lopen waarbij elk jaar controle plaatsvindt en bij storingen hanteert Elinex een responstijd van 4 uur. Daar vaart niet alleen Datacenter United wel bij, maar vooral onze klanten."

Vragen?

Heeft u vragen over een noodstroomoplossing? Wij helpen u graag verder via info@elinex.com of telefonisch via + 31 180-415711.

Tekst: Draeckensteijn Media


Advies nodig?
Contact of advies?