Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Eliovp helpt datacenters aan meer performance, lagere energiekosten en een kleinere carbon footprint

Eliovp helpt datacenters aan meer performance, lagere energiekosten en een kleinere carbon footprint

  • 03 april 2023
  • Ridderkerk

Elinex leverde aan Eliovp het Huawei FM2000 datacenter voor hun Experience Center

Datacenters staan bekend om een aanzienlijk stroomverbruik. Met de almaar toenemende stroom dataverkeer, nemen aantal en omvang van datacenters ook toe. Voor eigenaren van datacenters ligt er een grote uitdaging om de huidige energieprijzen bij te benen en ondertussen iets te doen aan de steeds groter wordende carbon footprint. Eliovp heeft daar de perfecte oplossing voor. Hun innovatieve hard- en software zorgt voor meer performance, lagere energiekosten en een kleinere carbon footprint. 'The proof of the pudding is in the eating', zo luidt het Engelse spreekwoord. In hun Experience Center wilde Eliovp perfect kunnen demonsteren hoe alles in zijn werk gaat. Daar was een eigen stand alone datacenter voor nodig. Door goede referenties kwam Eliovp daarvoor uit bij Elinex. Donderdag 23 maart vond de feestelijke oplevering van het Huawei FM2000 datacenter plaats.

We stellen Eliovp graag even voor

Vandaag is Eliovp met hun unieke, innovatieve oplossingen niet meer weg te denken uit de wereld van datacenters. Toch begon het 10 jaar geleden allemaal (zoals de romantische wet der succesvolle ICT-ondernemers haast voorschrijft) als eenmanszaak in de kelder van het ouderlijk huis. Founder en eigenaar Elio van Puyvelde vertelt: "Ik ben bekend geworden met hardware optimalisatie. GPU (graphical processing unit) optimalisatie om precies te zijn. Deze processoren zijn vooral bekend in de gaming industrie, maar door de grote rekenkracht worden zij in business voor calculaties gebruikt. Het is een bekend gegeven dat high performance computing veel stroom verbruikt en veel hitte genereert. Hitte die door middel van extra koeling getemperd moet worden. Mijn doel was en is het om deze accelators efficiënter te maken. Dan sla je twee vliegen 1 klap: je verbetert de performance en het energieverbruik daalt."

Betrouwbaarder, duurzamer, minder faalkosten

Vergelijk het werk van Eliovp maar met chiptuning bij een auto. De performance wordt beter, het verbruik wordt minder, alles is beter afgesteld en afgestemd op elkaar. Elio vervolgt: "Iedere GPU komt default met standaard instellingen. Onze automatisatie gaat vandaag de dag tot op componentniveau in de tuning. Zelfs de componenten op de componenten worden meegenomen. Het is een slimme samenwerking tussen hardware en software. Initieel ben ik zelf de architect van het systeem. Ook onze stroomkosten waren hoog, een extra drive om te verbeteren dus. Wij willen dat alles efficiënter draait, niet alleen de GPU. Bij topprestaties wordt altijd hitte gegeneerd, maar door optimalisatie kunnen we die warmteontwikkeling terugdring. Daardoor is er minder koeling nodig, dat scheelt ook enorm in stroomverbruik."

Hardwarecomponenten kennen een ideale temperatuur. Elio legt uit dat wanneer de temperatuur omhooggaat, de hardware meer energie gaat verbruiken om toch de efficiëntie te proberen te houden. "Door onze optimalisaties gaan de GPU en andere hardwarecomponenten veel efficiënter werken, met als resultaat een daling in warmteontwikkeling, daardoor minder verbruik, een betere performance en een langere levensduur van alle componenten", aldus Elio. "Het hele systeem wordt als gevolg daarvan betrouwbaarder, sneller en duurzamer. Het resulteert in minder faalkosten. In die zin kunnen we dus spreken van een economische en ecologische oplossing. Inmiddels is ons bedrijf gegroeid naar oplossingen voor distributed storage en decentralisatie van datacenters." Als voorbeeld noemt Elio de resultaten die bij een van de klanten zijn behaald. Het totale beschikbare vermogen van de setup on site bedraagt 150 mW. Het actief verbruik lag rond de 20 mW. Dankzij de optimalisaties van Eliovp ligt het actief verbruik nu op 17 mW, zonder performance verlies. "Onze oplossing verdient zichzelf absoluut terug. Het is elke keer weer een incentive voor ons om er zoveel mogelijk uit te halen."

De weg naar Elinex

Eliovp heeft onlangs geïnvesteerd in een nieuw pand, waarin ook een Experience Center gepland stond. Om te kunnen demonsteren wat de kracht van de innovatieve oplossing van Eliovp is, was er behoefte aan een stand alone datacenter. "Wij hebben het werk gezien van Elinex bij Datacenter United. Zij raadden mij dan ook aan om met Elinex te gaan praten", legt Elio uit. Tom Faber, accountmanager bij Elinex, neemt het woord: "Het Huawei FM2000 datacenter bleek ideaal voor deze situatie. Als stand alone systeem is dit zeer geschikt en de mogelijkheden om meetsystemen te koppelen zijn talrijk. We hebben bij Eliovp 10 racks  geïnstalleerd, inclusief koeling. Eliovp heeft gekozen voor een volledige customized configuratie, met een 43 inch touchscreen als GUI (graphical userinterface). Daarop wordt het hele datacenter weergegeven. Alles wordt gemeten, zaken als temperatuur, stroomverbruik en performance. Het distributiepaneel met daarin de monitoring mogelijkheden is door Elinex zelf ontworpen."

De Huawei FM2000 biedt veel connectiviteit met sensoren. Elinex projectmanager Niid Brouwers licht toe: "Per rack is er een PDU (power distribution unit) met outlets om de server aan te sluiten. Per PDU meten we werkelijk alles wat er zich binnen de elektrische installatie afspeelt. De FM2000 is een echt smart datacenter met integraal smart management. Op het touchscreen zie je overzichtelijk het hele datacenter weergegeven, met uitbreiding van gegevens omtrent temperatuur, koeling, brandalarm, rookmelding, waterdetectie en voor de toegangscontrole een kaartlezer, gezicht herkenning en een fingerprint scanner. Superveilig dus, je kunt toegangsprivileges instellen en weet te allen tijde wie er een deur van een kast heeft opengemaakt. Remote monitoring en bediening kan plaatsvinden via een web interface."

Eliovp en Elinex kijken samen terug op een geslaagd project, dat terecht met knallende champagnekurken opgeleverd mocht worden.

Tekst: Draeckensteijn Media
Video: Lysmedia


Advies nodig?
Contact of advies?