Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Gezonde noodstroomvoorziening voor RIVM/CBG

Gezonde noodstroomvoorziening voor RIVM/CBG

  • 21 januari 2021
  • Ridderkerk

Elinex Power Solutions is door MEET Strukton geselecteerd als leverancier van de noodstroomvoorziening voor het nieuwe onderkomen van het RIVM en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). We spreken met Elinex medewerkers Niid Brouwers (projectmanager) en Nico Walhout (accountmanager) over dit complexe en prestigieuze project.

PPS-project

“Dit project is een publiek-private samenwerking, ofwel een PPS of DBFMO (Design Build Finance Maintain and Operate). In een PPS-constructie worden alle fasen van een project gebundeld in één aanbesteding en één contract. Het Rijk werkt hier voor 25 jaar samen met MEET voor de ontwikkeling, bouw, het beheer en onderhoud van de huisvesting van het RIVM en CBG.   

Elinex heeft in de voorliggende fase door middel van een aanvraag een ontwerpnota voor de no-break installatie mogen ontvangen. Niid licht toe: “Dat leverde een uitgebreide en complexe calculatie op. Voor ons is dit een prestigeproject, waarbij er in de aanbieding rekening gehouden diende te worden met het feit dat MEET niet alleen verantwoordelijk is voor de realisatie, maar ook voor een exploitatietermijn van 25 jaar.

Dat geldt voor ons als leverancier van de noodstroomvoorziening ook. De leveranciersselectie gebeurde dan ook niet alleen op de initiële levering (CAPEX), maar ook op basis van wat de onderhoudskosten (OPEX) zullen zijn gedurende 25 jaar, inclusief vervangingsmateriaal.”

Nu in de voorbereidende fase

Voor Elinex verkeert het project momenteel in de voorbereidende fase, Niid verwacht in februari 2021 de eerste leveringen te kunnen doen. Qua fysieke omvang licht Nico een tip van de sluier op: “Het gaat in totaal om 4 UPS-systemen, verdeeld in 2 grote en 2 middelgrote, van respectievelijk 2 x 1,2 MW en 2 x 300 kW. Totaal levert Elinex dus 3MW aan UPS-vermogen. De noodstroomvoorziening verzorgt de back-up voor de meest kritische onderdelen en processen in het gebouw welke absoluut niet onderbroken mogen worden.’’

Niid vervolgt: “Het feit dat Elinex is uitgekozen om juist hier de noodstroomvoorziening te leveren, is een kwestie van vertrouwen. Daar zijn we trots op en we doen er alles aan om te zorgen dat we dit vertrouwen waard zijn. 

1.100 batterijen klaren de klus

“De eerstelijnsbewaking op eventuele storingen wordt gedaan door onze opdrachtgever en bij calamiteiten is Elinex binnen 4 uur op locatie. Door binnen dit project gebruik te maken van BACS (Battery Analyze & Care System) hebben we één monitoringsmodule per toegepaste batterij van elke UPS. Hiermee kan er in realtime 24/7 inzicht verkregen worden in de technische conditie van de batterij en daarmee wordt de betrouwbaarheid van de installatie vergroot”, aldus Nico.

Maar liefst 1100 batterijen gaan de klus klaren. Niid legt uit: “Per batterijketen spreken we over 50 blokken, dat maal 8 is 400 batterijen, keer 2 maakt dat in totaal 800 stuks, voor de grote systemen. Tel daar de middelgrote systemen bij en we hebben het over 1.100 batterijen in totaal.

Ongeveer een jaar werk voor de boeg

Elinex heeft ongeveer een jaar werk aan deze opdracht. Nico: “We hebben onder andere een Factory Acceptance Test (FAT) doorlopen. De Site Acceptance Test (SAT) volgt na installatie en inbedrijfname op locatie. Het project is qua omvang, vermogen, complexiteit en onderbouwing een behoorlijke opgave. Alles binnen dit project dient tot in detail te worden vastgelegd en geconformeerd. Tel daarbij het feit dat we voor 25 jaar een relatie met de opdrachtgever aangaan, je zult begrijpen dat dit geen alledaagse kost is. Wel een project wat op ons lijf is geschreven trouwens, Elinex heeft de mankracht, expertise en producten in huis. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het kennisinstituut van de overheid op het gebied van volksgezondheid en milieu. Nu nog gevestigd in Bilthoven, werkt het RIVM aan een verhuizing naar Utrecht. De nieuwe locatie moet in 2022 opgeleverd worden en bevindt zich dan op het Utrecht Science Park (USP), tot 2018 De Uithof genoemd. Dit is nu een wetenschapspark, voorheen een universiteitscentrum van Utrecht. Naast de Universiteit Utrecht zijn diverse kennisinstellingen, onderzoeksinstituten, gezondheidszorg en bedrijven gevestigd in het gebied. Het RIVM gaat het nieuwe onderkomen delen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Het project Nieuwe Huisvesting VWS/RIVM en CBG wordt gebouwd door MEET Strukton (red.: MEET)

Heeft u vragen over een noodstroomoplossing? Wij helpen u graag verder via info@elinex.com of telefonisch via + 31 180-415711.

Artikel: Draeckensteijn Media


Advies nodig?
Contact of advies?