Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Hightech innovatie vraagt om 24/7 beschikbaarheid van systemen

Hightech innovatie vraagt om 24/7 beschikbaarheid van systemen

  • 28 december 2022
  • Ridderkerk

Nederland is een belangrijke internationale speler als het gaat om hoogwaardige technologische oplossingen. Met twee vestigingen, in Amsterdam en Marknesse, draagt Koninklijke NLR (Netherlands Aerospace Centre) bij aan het duurzamer, veiliger, efficiënter en effectiever maken van lucht- en ruimtevaart. Dit doet het bedrijf met het bedenken van innovatieve oplossingen en het uitbrengen van praktische adviezen, die de concurrentiekracht van bedrijven werkzaam in de 'Aerospace'-sector versterken. Deze oplossingen en adviezen dragen tevens op een substantiële manier bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Koninklijke NLR werkt objectief en is de schakel tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid. In beide vestigingen wordt met technologie gewerkt aan technologie. De (computer)apparatuur waarmee gewerkt wordt, moet permanent beschikbaar zijn. Reden voor Koninklijke NLR om in zee te gaan met Elinex Power Solutions voor noodstroomoplossingen.

Twee datacentra

We zijn in gesprek met Mike Wijnandts (medewerker bouw en techniek, tevens installatie verantwoordelijke) en Henk van Zwol (team coördinator ICT-infrastructuur), beiden werkzaam voor Koninklijke NLR en Niid Brouwers (projectmanager) en Job Roeleveld (accountmanager) bij Elinex Power Solutions. "Ons hoofdkantoor zit in Amsterdam en onze tweede vestiging in Marknesse", opent Wijnandts het gesprek. "We doen al langer zaken met Elinex en hun laatste 'wapenfeit' voor NLR is de levering van een NSA (noodstroom aggregaat) op beide locaties". Van Zwol legt uit hoe Elinex in beeld is gekomen: "In de twee datacentra die ik beheer was er voorheen sprake van een bonte verzameling aan UPS'en, oftewel: Uninterruptible Power Supplies. Het ging om verschillende merken, leveranciers en leeftijden van de systemen. Dat maakte het beheer ervan complex. Zo kwam de wens om te gaan werken met gecentraliseerde noodstroomvoorzieningen, uit één hand geleverd, door een partij die daar de juiste service bij kan leveren. Elinex kwam in beeld met een goed voorstel en zo startte onze samenwerking."

Een ander voordeel van het vervangen van de oude UPS'en is het feit dat de UPS-systemen van Elinex een verwachte levensduur van 10-12 jaar hebben. Van Zwol: "We keken altijd naar de levensduur van servers en switches, om deze bijtijds te kunnen vervangen. Vaak kwam dan ook de vraag hoe oud de accu's zijn van de oude noodstroomvoorzieningen. Door met Elinex te werken en de noodstroomvoorziening te centraliseren, is dat probleem opgelost. Met de 10-12 jaar verwachte levensduur hoeven we ons geen zorgen te maken. Voor zowel de grote UPS'en in Main Equipment Rooms (MER) als de kleinere UPS'en in de Sequential Equipment Rooms (SER) geldt dat de verwachte levensduur minimaal 10-12 jaar is.’’

Extra veiligheid met een NSA

Nadat alle nieuwe UPS-systemen waren geïnstalleerd rees de vraag wat er zou gebeuren als een stroomuitval langer zou duren dan de uptime die de UPS'en bieden. Wijnandts vertelt:

"We realiseerden ons dat we met een Noodstroom Aggregaat nog meer veiligheid konden creëren. Zo werd het gesprek met Elinex wederom aangegaan en hebben wij inmiddels de beschikking over een NSA op beide locaties." Brouwers vult aan: "Het gaat om volledig geautomatiseerde aggregaten, die bij stroomuitval binnen 15 tot 30 seconden op vol vermogen draaien. De UPS zorgt ervoor dat er een 'no break'-overgang plaats vindt. Dat wil zeggen dat er bij een stroomuitval of -storing naadloos met behoud van power overgeschakeld wordt naar het NSA. Een intelligente schakelkast met een Automatic Transfer Switch (ATS) regelt deze naadloze overgang. Op de startaccu's van het NSA's is ook BACS geïnstalleerd (Battery Analysis Care System). Hiermee kan er in realtime 24/7 inzicht verkregen worden in de technische conditie van de batterij-installatie en daarmee vergroten wij de betrouwbaarheid van de installatie.” Daar voegt Wijnandts aan toe: "Alle monitoring geschiedt intern bij NLR."

Alle belangrijke processen geborgd

Wijnandts en Van Zwol zijn zeer te spreken over Elinex en de geleverde oplossingen. Van Zwol: "Niet alleen zijn onze ICT-processen geborgd, maar ook alle interne, veelal niet-technische processen. Ook die zijn belangrijk. Daaronder valt ook onze klimaathuishouding, die energielabel A kent. Dat kan alleen dankzij de ICT die achter het klimaatsysteem zit. Ook daar wens je geen uitval". Koninklijke NLR kan zijn belangrijke werk dag en nacht blijven doen, dankzij de keuze voor de noodstroomsystemen van Elinex Power Solutions.Advies nodig?
Contact of advies?