Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Maasstad Ziekenhuis kiest voor 5-jarige serviceovereenkomst

Maasstad Ziekenhuis kiest voor 5-jarige serviceovereenkomst

  • 23 december 2020
  • Ridderkerk

Als ergens de stroom niet mag uitvallen, dan is het wel in een ziekenhuis.

“Elinex is de betrouwbare partner die dag en nacht voor ons klaarstaat!” aldus Peter Feenstra, vakman Techniek E, IMTS-Technische Dienst bij het Maasstad Ziekenhuis.

Accountmanager Nico Walhout; “Met gepaste trots kunnen we zeggen dat Elinex ook de komende vijf jaar weer zorg mag dragen voor onderhoud en vervanging aan de noodstroomvoorziening van het Maasstad Ziekenhuis. Een thuiswedstrijd, omdat het ziekenhuis letterlijk om de hoek ligt voor Elinex."

Meer dan 34 jaar bij elkaar in beeld

"Elinex heeft een klant-leverancier relatie met dit ziekenhuis die teruggrijpt naar 1986, toen het nog Sint Clara heette", legt Nico uit. "Sinds de nieuwbouw van het Maasstad Ziekenhuis hebben we alle UPS-systemen in onderhoud.

Dan spreken we over het hele ziekenhuis met meer dan 100 systemen. Voor ons is de verlenging van het contract zeer waardevol, omdat het laat zien dat het ziekenhuis vertrouwen in ons heeft. We zijn ons terdege bewust van het enorme belang van de noodstroomvoorziening in het ziekenhuis, stroomuitval kan namelijk letterlijk mensenlevens kosten. Er draaien in een ziekenhuis veel primaire processen die niet onderbroken mogen worden."

Voorkomen van een powerdip bij omschakelen naar de noodstroomaggregaten

Peter Feenstra schetst waarom de UPS'en zo belangrijk voor het Maasstad zijn: "Bij stroomstoring overbruggen de UPS'en de 15 seconden die nodig zijn voor de noodstroomaggregaten om op te starten. Als er een stroomstoring tijdens een operatie optreedt, wat best aannemelijk is met 11 operatiekamers en 3 hartcatherisatie OK’s, is het van levensbelang dat de OK-lampen blijven branden en operatiepersoneel geen last heeft van een spanningsdip."

De drie hartkatheterisatie OK’s zijn ook aangesloten op UPS'en. Peter: "Denk dan aan de stopcontacten, verlichting en röntgenapparatuur. Ook hierbij is het van levensbelang dat dit tijdens een behandeling zonder onderbreking blijft functioneren. Verder staan op de diverse laboratoria onder andere analyse-instrumenten waar, zeker in deze tijd, duizenden samples per dag worden geanalyseerd op bijvoorbeeld het coronavirus.

Stroomuitval of een spanningsdip kan resulteren in onbruikbare samples met als gevolg dat er opnieuw getest zou moeten worden. Ook belangrijk is het in de lucht houden van alle ICT-apparatuur. Al onze MER- (Main Equipment Room) en SER-(Satellite Equipment Room) ruimten zijn aangesloten op UPS'en." Daarnaast zijn de UPS'en die de middenspanningsschakelaars voeden misschien wel de belangrijkste. "Bij een stroomdip in het 10kV-netwerk heb je spanning nodig om je middenspanningscircuit te kunnen schakelen, zodat nadat de noodstroomaggregaten zijn opgestart, de spanning weer stap voor stap in het ziekenhuis kan worden opgevoerd", aldus Peter.

Inhoud van de overeenkomst

Bij een storing is Elinex binnen 4 uur ter plaatse. "Onder andere deze SLA is contractueel in onze overeenkomst bepaald", licht Nico toe. "Het preventief onderhoud vindt jaarlijks plaats, maar we staan 24/7 klaar om storingen op te lossen. Een ziekenhuis is een 24-uurs wereld, daar brandt altijd licht.

Bij storing krijgen we een melding van Peter of één van zijn collega's van de Technische Dienst." Het jaarlijks onderhoud vindt in het laatste kwartaal van het jaar plaats: "De meest belangrijke UPS-systemen, voor bijvoorbeeld de MER en OK’s onderhouden we dan in de avonduren. Hierdoor heeft een netuitval, tijdens de schakelhandelingen bij onderhoud, zo min mogelijk effect op de achterliggende zorg of ICT-processen.

Eén van de uitdagingen bij het beheren van dit onderhoudscontract is anticiperen in het  assetmanagement van het ziekenhuis. Bijvoorbeeld het maken van een meerjarenbegroting, waarin ook een gepland deel vervanging van apparatuur is opgenomen. "Op die manier kan het ziekenhuis anticiperen op toekomstige uitgaven. Zo'n begroting kun je alleen goed opzetten als je beschikt over jarenlange ervaring", verklaart Nico.

Goede samenwerking is de sleutel tot succes

Zowel Peter als Nico zijn enorm te spreken over de samenwerking tussen het Maasstad Ziekenhuis en Elinex. “We zien Elinex als een betrouwbare partner die met ons meedenkt en dag en nacht voor ons klaarstaat. We ervaren snelle responstijden in geval van calamiteiten en een grote verantwoordelijkheid bij de monteurs die het jaarlijks onderhoud uitvoeren aan de installaties. De korte lijnen met Nico en zijn collega Theo, waar we altijd terecht kunnen met technische vragen, maakt de samenwerking succesvol.” Nico beaamt de goede samenwerking: "Of het nu gaat om de afdeling Inkoop, de Technische Dienst of de gebruikers, al het contact verloopt zeer prettig en we zijn op elkaar ingespeeld. Daarom is het fijn dat we het contract weer op zak hebben voor de komende 5 jaar, want zeg nou zelf... 'never change a winning team'.

Het Maasstad Ziekenhuis is de huidige naam van de voormalige ziekenhuizen Zuiderziekenhuis en Sint Clara Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid. Sinds september 2008 is de naam gewijzigd in het huidige Maasstad Ziekenhuis.

Heeft u ook technische vragen over een noodstroomoplossing? Wij helpen u graag verder via info@elinex.com of telefonisch via + 31 180-415711.

Artikel: Draeckensteijn Media


Advies nodig?
Contact of advies?