Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Mobiele noodstroomvoorziening: ‘the power of freedom’

Mobiele noodstroomvoorziening: ‘the power of freedom’

  • 20 juli 2020
  • Ridderkerk

In december vorig jaar kwam de vraag: “Kunnen jullie een niet-permanente, liefst mobiele noodstroomvoorziening realiseren?” Elinex werd met deze vraag benaderd door een wereldwijd opererende technical builder, gespecialiseerd in de (ver)bouw van datacenters en ziekenhuizen. Voor een klant die multi-tenant datacenters exploiteert zochten zij noodstroomvoorzieningen die verplaatsbaar zijn, zonder in te boeten aan het pakket van eisen rondom ‘redundancy’.

De uitdaging lag voor Elinex in dit geval niet bij de oplossing zelf, aangezien het bedrijf al eerder noodstroomvoorzieningen in containers had gemaakt, maar meer in de termijn waarop alles klaar moest zijn. Xander van Rootselaar, Manager Commercie bij Elinex, legt uit: “Alles moest binnen drie maanden gerealiseerd zijn, zonder aan de kwaliteit te tornen waar wij om bekend staan. Voor ons de reden om met BD Containers aan tafel te gaan.”

Een zeecontainer op maat, boordevol slimme technologie

Barry Duijf, Operations bij BD Containers, vertelt: “Er was al eens contact geweest met Elinex, toen voor een uitvraag. Dit keer zaten we voor een opdracht aan tafel. Qua technische invulling had Elinex al het huiswerk al gedaan. De vraag was nu hoe dit te implementeren in zeecontainers. Als maatwerkspecialist in containers lag voor ons de uitdaging niet in de uitvoering, maar -net als bij Elinex- meer in de levertermijn. Die bedroeg op dat moment slechts twee maanden. Elinex had de indeling van de containers al ontworpen, dus kon BD Containers vrijwel meteen starten met de bouw.”

“Wij wilden graag standaard zeecontainers gebruiken, in verband met de logistieke mogelijkheden daarvan”, voegt Xander toe. “Daar kwam een aantal eisen bij ten aanzien van noodzakelijke modificaties. De thermische waarden moesten kloppen, wat inhield dat er isolatie aangebracht diende te worden. Onze apparatuur (UPS-en, batterijen, verdelers etc.) dient in een geconditioneerde ruimte te worden opgesteld, met de bekabeling onder de computervloer weggewerkt. Tevens moesten er extra loopdeuren komen in de standaard containerdeuren. Daarnaast moesten de containers beschikken over diverse elektravoorzieningen, zoals verlichting en stopcontacten. Als kers op de taart wenste de afnemer dat de containers gespoten zouden worden in de kleuren van de corporate identity.”

Een geslaagd project

De geleverde ‘power containers’ zijn inmiddels allemaal in gebruik, op dezelfde locatie. “BD Containers heeft de containers voor een groot deel vooraf geëngineerd, zodat Elinex op locatie efficiënt alle hardware kon inbouwen. Dat was puur een kwestie van tijdsdruk. Indien er meer tijd voorhanden was geweest, dan hadden we samen met Elinex in principe kant-en-klare containers op ‘plug and play’ basis af kunnen leveren”, schetst Barry. “Maar het belangrijkste is dat we de deadline gehaald hebben en er door onze intensieve samenwerking een topproduct is afgeleverd, volledig naar wens van de klant.”

De ‘power containers’ staan buiten het bedrijfspand opgesteld en doen hun werk prima. “Vanbuiten een zeecontainer, vanbinnen een volledig geconditioneerde ruimte. Deze opstelling zou makkelijk 20 jaar mee moeten kunnen gaan.” Xander vult aan: “De klant heeft een aannemer ingeschakeld om de bekabeling van binnen naar buiten aan te brengen, Elinex heeft deze op de in de containers opgestelde verdelers aangesloten.”

Een efficiënte en kostentechnisch interessante oplossing

Wat maakt deze mobiele noodstroomvoorziening zo interessant? Xander antwoordt: “Wanneer je kijkt naar de kosten van een vierkante meter vloeroppervlak in een datacenter, dan snap je dat in sommige gevallen elke vierkante meter vloer die je kunt inzetten voor je klant gebruikt moet worden. Een inpandige noodstroomvoorziening heeft nu eenmaal ruimte nodig, maar kun je de hele configuratie buiten de bedrijfsmuren opstellen, dan is dat pure winst. Zeker als wij garanderen dat we een noodstroomvoorziening leveren die niet onder doet voor een inpandige oplossing.”

Elinex staat bekend om het leveren van innovatieve oplossingen en het meedenken met de klant. Niet verwonderlijk dus dat meer bedrijven nu aanvragen doen voor de power containers. “We hebben de eerste aanvraag al binnen voor een containeroplossing volledig ingericht als mobiel datacenter. Ook deze oplossingen kunnen volledig naar wens van de klant worden ingericht. We zijn blij met de manier waarop BD Containers onze vragen kan invullen. Barry en zijn collega’s draaien de hand niet om voor maatwerk en staan vierkant achter het product dat zij maken, net als Elinex. Als partners dit soort mooie uitdagingen samen aanvliegen levert het juweeltjes van oplossingen op, met een tevreden klant als eindresultaat.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Stuur een e-mail naar info@elinex.com of bel met + 31(0)180-415711.

Artikel: Draeckensteijn Media


Advies nodig?
Contact of advies?