Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Noodstroom in het oosten van het land

Noodstroom in het oosten van het land

  • 03 oktober 2022
  • Ridderkerk

Elinex zorgt voor continuïteit bij InterDC

Wie in Oost-Nederland verzekerd wil zijn van stabiele dataverbindingen en een blijvend beschikbaar internet, is naar alle waarschijnlijkheid klant bij InterDC. Met vier datacenters die allen TIER3 redundant zijn, bedient InterDC haar klanten met twee vestigingen in Enschede, een in Hengelo en een datacenter in Doetinchem. Met een focus op bedrijven in de regio, vervult InterDC ook met gemak de rol van uitwijkdatacenter of twin datacenters. Met een ISO 27001 certificaat op zak en een NEN7510 certificering aan boord weten de klanten dat zij veilig, vertrouwd en goed zitten. Er is echter nog een reden waarom je als klant bij InterDC wil aankloppen: de noodstroomvoorziening voor de datacenters is voortreffelijk geregeld. Daarvoor werd Elinex Power Solutions in de arm genomen. We spreken met Roland Kamphuis van InterDC, over de keuze voor Elinex.

Flexibiliteit en meedenken

"De noodstroomvoorziening van onze eerste locatie in Enschede hebben we destijds zelf geregeld, in 2015", opent Kamphuis het gesprek. "Vanaf de tweede locatie in Hengelo kwam Elinex in beeld. We hadden al contact gehad met Elinex ten tijde van de installatie van de noodstroom bij de eerste locatie, op een door Elinex georganiseerd evenement. De gesprekken die we daar voerden met hen gaven ons een goed gevoel en veel vertrouwen. De installatie die we in Hengelo als erfenis bij de overname kregen bleek enorm verouderd en niet goed onderhouden te zijn. Elinex heeft in 2019 in Hengelo alle UPS'en geleverd, na uitvoerig meedenken over de allerbeste oplossing. In eerste instantie maakten we ons zorgen over het feit dat we last zouden hebben van de coronamaatregelen, waardoor wellicht het een en ander op de lange baan geschoven zou worden. De straten waren verlaten, de kantoren waren leeg. Elinex stond er echter op tijd en heeft alles in orde gemaakt, daar midden in het centrum van Hengelo."

In Hengelo leverde Elinex UPS'en met geïntegreerde accu's, in de UPS-kast. Een compacte oplossing, niet zonder reden. Kamphuis legt uit: "Het Hengelose datacenter ligt midden in de stad. Je moet het dan doen met de ruimte die je hebt. Even uitbreiden zit er niet in, dus moet je zo compact mogelijk werken, om ruimte te besparen. Elinex bleek een meester op de vierkante meter te zijn. We kregen waar we om gevraagd hadden: een centraal UPS-systeem zonder dat daar uitbreidingen aan het pand voor nodig waren. Het UPS-systeem is 19 inch mountable en goed voor een TIER3 opstelling. De installatie heeft een capaciteit van 25 kW, met de mogelijkheid te upgraden naar 75 kW."

De tweede vestiging in Enschede, daarna Doetinchem

Na Hengelo volgde de tweede vestiging in Enschede, Marssteden en in 2021 kwam Doetinchem in beeld. "Ook hier heeft Elinex prima werk geleverd. De vraag was initieel of we de aanwezige noodstroominstallatie in Doetinchem gingen upgraden of vervangen. Elinex heeft ons uitgebreid voorgerekend wat de voor- en nadelen en de kosten zouden zijn in beide gevallen. Daardoor viel de keus op vervangen. De nieuwe installatie van 320 kVA is veel efficiënter dan de oude en neemt minder ruimte in beslag. Ook hier is sprake van een TIER3 oplossing, maar eigenlijk kunnen we beter spreken over TIER3+ als het om de redundantie gaat."

Een fijne samenwerking

Terugkijkend op de samenwerking concludeert Kamphuis dat deze zeer prettig is verlopen. "Elinex luistert goed, denkt praktisch en innovatief mee en levert energiebesparende, stabiele noodoplossingen. Ook het planmatig werken bevalt ons heel goed. Zo konden we vooraf goed geïnformeerd onze keuzes maken. En ondanks de tijd van chiptekorten waarin we leven, kon Elinex toch het gevraagde materiaal leveren, binnen normale termijnen."

Bij een stroomstoring kunnen bedrijven in Oost-Nederland die bij InterDC zijn aangesloten opgelucht ademhalen als het om beschikbaarheid van data gaat. InterDC werkt onder andere voor automatiseerders, providers, zorginstellingen, ziekenhuizen en bedrijven in de regio die Cloud-gebonden werken. Tot besluit zegt Kamphuis: "Wij zijn zelf techneuten, we automatiseren onze processen zelf. Het mooie is dat we de systemen van Elinex probleemloos konden koppelen in ons DCIM (data centre information management). We monitoren onze noodstroomvoorzieningen dus in eigen beheer."

Tekst: Draeckensteijn Media


Advies nodig?
Contact of advies?