Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Datacenter Nedzone heeft primeur met Huawei UPS-en

Datacenter Nedzone heeft primeur met Huawei UPS-en

  • 03 februari 2015
  • Ridderkerk

Het West-Brabantse Datacenter Nedzone nam begin dit jaar als eerste commerciële datacenter in Nederland officieel een Huawei uninterruptible power supply in gebruik. Een heugelijk feit dat werd gevierd met bloemen, champagne en hapjes. “De Chinese innovatie is geland in Steenbergen.”

Vanaf 2011 vertrouwde Datacenter Nedzone voor de noodstroomvoorziening op enkele Powerware ups-systemen. Toen de gewenste maximale capaciteit van de oude ups-opstelling was bereikt, stond Nedzone voor de keuze: de bestaande installatie uitbreiden, of kijken naar een alternatief. “Een logische keuze zou zijn geweest om extra Powerware ups-systemen bij te plaatsen; die plak je als het ware vast aan de bestaande ups’en zodat je meer capaciteit hebt”, constateert directeur Arco van Bezooijen van Nedzone. “Wat we echter al jaren misten, was modulariteit.”

“We zien dat de load in ons datacenter heel gestaag groeit, en dan wil je eigenlijk dat de capaciteit van de ups heel gestaag met de load meegroeit”, legt Van Bezooijen uit. “Die modulariteit is ook heel belangrijk voor de nieuwe zaal die we nu aan het bouwen zijn. Als die zaal klaar is, beginnen we bij 0 en dan is het voor de efficiency belangrijk dat de capaciteit van de ups-opstelling in kleine stapjes kan worden uitgebreid. Bij de traditionele systemen is het echter zo dat je bijvoorbeeld 275 kVA in één keer aanzet. Dan ga je pas bij een belasting van veertig procent enigszins efficiënt opereren.”"

WENS WERD EIS

Het verlangen naar modulariteit werd gaandeweg steeds meer een eis, zo schetst Van Bezooijen. Voor Nedzone reden om bij Elinex Power Solutions, al vanaf 2007 Nedzone’s huisleverancier van noodstroomvoorzieningen, te polsen of er ook alternatieven zijn voor de standaard oplossingen van de bekende merken. “Soms moet je niet bang zijn om van de gebaande paden af te stappen en verder te kijken dan de gevestigde orde. De mogelijkheden van een oplossing zijn belangrijker dan het merkje dat erop zit.”

Elinex bleek het alternatief te hebben in de vorm van de Huawei 5000E. “De meeste mensen zullen bij het Chinese merk Huawei denken aan mobiele telefoons, maar wij hadden er al snel vertrouwen in dat deze fabrikant ook goede ups’en levert.” Van Bezooijen met een lach: “We kennen de technici van Elinex al jaren; dat zijn kritische technische jongens die hun mening niet onder stoelen of banken steken. Als die engineers zeggen dat iets goed is, dan heb ik daar alle vertrouwen in. De mening van een Elinex-engineer weegt voor ons heel zwaar.”

“Bij Nedzone hebben we bovendien ook zelf allemaal een technische achtergrond en we weten echt wel wat goed en niet goed is”, benadrukt Van Bezooijen. “Als ik dan naar zo’n ups-systeem van Huawei kijk, dan zie ik een rack met modules die stuk voor stuk kunnen worden vervangen, en dat live zonder de werking van het systeem te onderbreken want als er een module kapot is, wordt de load automatisch verdeeld over de andere modules. Alles wat kapot kan gaan, is redundant uitgevoerd.”

STAPJES VAN 40KW

De oplossing die door Elinex werd ontworpen en geleverd en door A_L Support werd geïnstalleerd, bestaat uit vier 320 kVA-racks met een totaal aansluitbaar vermogen van 640 kVA per feed (2N). In eerste instantie bedraagt de capaciteit 200 kW per rack, opgebouwd uit vijf modules van 40 kW. Per rack zijn er nog drie modules van 40 kW bij te plaatsen. De door Nedzone geëiste modulariteit is daarmee gerealiseerd. Van Bezooijen: “In de nieuwe zaal zetten we een compleet autonome set neer en dan beginnen we bij nul en breiden de capaciteit telkens in stapjes van 40 kW uit.”

Door de modulaire opbouw van het systeem bieden de Huawei 5000E’s ook een hoge efficiëntie van 97 procent. “Die efficiëntie levert een serieuze besparing op, en die besparing neemt alleen maar toe naarmate we meer systemen plaatsen. Naar mijn weten is dit ook het enige online ups-systeem dat onder de regeling voor de Energie Investeringsaftrek valt.”

CHINESE INNOVATIE

De modulariteit, de energie-efficiëntie en de ver doorgevoerde redundantie zijn volgens Van Bezooijen mooie voorbeelden van het innovatieve karakter van Huawei’s ups-systeem. “Bijvoorbeeld de ‘common battery-modus’ is vrij uniek.” In deze modus zijn de batterijstrings kruislings met elkaar verbonden. Als een ups een string ‘kwijtraakt’, kan de getroffen ups gebruikmaken van de string van een andere feed. “Uiteraard halveert dan de runtime, maar de resterende runtime is nog altijd voldoende als je maar tien seconden nodig hebt om op generatorbedrijf over te schakelen.”

“Westerse bedrijven innoveren te weinig”, zo stelt Huub van Raamsdonk, CEO van Elinex. “Die zijn druk met acquireren waardoor er geen geld meer overblijft voor productontwikkeling. De innovatie zie je nu terug bij een bedrijf als Huawei, dat innovatie combineert met een hoge kwaliteit. Die Chinese innovatie is nu geland in Steenbergen.”

“We moeten alleen nog wennen aan de stilte in de technische ruimte”, besluit Van Bezooijen met een lach. “Als leek denk je dat een ups een hoog piepend geluid hoort te maken, totdat de oude ups’en worden vervangen door een veel innovatiever systeem. Dan merk je dat de airconditioners ineens veel meer lawaai maken dan de ups’en.”

PARTNERSHIP

De samenwerking tussen Huawei en Elinex Power Solutions werd in juni 2014 aangekondigd tijdens de Huawei Enterprise Western Europe Channel Conference in Rome. Elinex werd daarmee de eerste ‘value added partner’ van Huawei die zich in West-Europa op ups’en richt. Op termijn willen de twee bedrijven ook gaan samenwerken op het gebied van netwerkenergie en IT-oplossingen.

“Met ruim 25 jaar aan ervaring in het integreren van noodstroomoplossingen kunnen wij de kwaliteit van de ups-producten die Huawei onlangs op de Europese markt heeft gelanceerd waarderen”, aldus Huub van Raamsdonk, CEO van Elinex. “Niet alleen leveren deze producten uitstekende prestaties, ook voldoen zij aan de laatste standaarden voor connectiviteit, efficiëntie en CO2-voetafdruk. Deze producten hebben daarnaast een uitstekende bouwkwaliteit.”


Advies nodig?
Contact of advies?