Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
TenneT vindt 9,1 gigawatt aan ongebruikte netcapaciteit!

TenneT vindt 9,1 gigawatt aan ongebruikte netcapaciteit!

  • 08 april 2025
  • Ridderkerk

Het is algemeen bekend dat het Nederlandse stroomnet vol zit, waardoor organisaties die hun netaansluiting willen uitbreiden of een nieuwe aansluiting nodig hebben vaak te horen krijgen dat ze 10 jaar of langer moeten wachten. Deze week werd echter bekend dat er buiten de piekuren toch extra ruimte is gevonden. Deze capaciteit zal via Tijdsduurgebonden transportrechten worden toegewezen aan organisaties die in de wachtrij voor een grotere aansluiting staan.

Tijdsduurgebonden transportrechten (TDTR)

Tijdsduurgebonden transportrechten (TDTR) bieden aangesloten partijen op het hoogspanningsnet van TenneT de mogelijkheid om elektriciteit te transporteren gedurende een vast aantal uren per jaar, waarbij minimaal 85% van de tijd beschikbaar is. Dit geldt zowel voor het afnemen als het invoeren van elektriciteit. Gedurende de resterende 15% van de tijd kan TenneT, bijvoorbeeld tijdens verwachte piekmomenten, beperkingen opleggen aan de afname of invoeding van elektriciteit. Deze beperkingen worden minimaal een dag van tevoren aan de klant doorgegeven.

Het TDTR is vooral aantrekkelijk voor bedrijven die flexibel met hun energiegebruik kunnen omgaan, zoals organisaties met batterijsystemen, de procesindustrie en bedrijven met eigen noodvoorzieningen. TenneT verwacht dat flexibele netgebruikers door een combinatie van TDTR en slim inspelen op tijdsafhankelijke tarieven tot wel 65% kunnen besparen op de nettarieven.

Wat betekent TDTR?

Het Tijdsduurgebonden transportrecht houdt in dat een organisatie tijdens piektijden geen of weinig stroom kan afnemen van het net, maar gedurende de rest van de dag wel. Organisaties kunnen creatief omgaan met load shifting en batterijen gebruiken om deze piektijden te overbruggen. Met een Batterij Energie Opslag Systeem kan een organisatie tijdens de uren dat zij geen stroom uit het net mogen halen, toch volledig operationeel blijven.

TDTR + ELINEX BESS & EMS = 100% capaciteit

Tijdens de uren dat er wel capaciteit beschikbaar is, kan de batterij het vermogen dat niet direct voor eigen verbruik nodig is, opslaan. Dit vermogen kan vervolgens worden gebruikt op momenten dat er geen capaciteit mag worden afgenomen van het net. Het laden en ontladen van de batterij wordt automatisch geregeld door het Energy Management System (EMS).


Ontdek de mogelijkheden met ELINEX!

Heeft u bericht gekregen dat u binnenkort een Tijdsduurgebonden contract aangeboden krijgt? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? ELINEX kan uw organisatie helpen de volledige situatie in kaart te brengen en op basis van deze data een advies op maat te maken.

Bron: Tennet


Advies nodig?
Contact of advies?