Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Vliegende start voor de Groene Vlieg dankzij BESS

Vliegende start voor de Groene Vlieg dankzij BESS

  • 08 mei 2025
  • Ridderkerk

De Groene Vlieg prijst ELINEX Power Solutions voor hun uitstekende samenwerking, open communicatie en expertise, en benadrukt dat iedereen tevreden is met het resultaat.

Er zijn in Nederland veel minder bekende bedrijven die wel belangrijk werk verrichten. De Groene Vlieg is zo'n bedrijf. Hier worden insecten gekweekt die bijdragen aan een natuurlijke bescherming van gewassen in de landbouw. Dankzij het werk van De Groene Vlieg en de slimme inzet van 'insecten als maatwerk' kan de agrarische sector toe met geen of minder chemische bestrijdingsmiddelen. Door een optimale beheersing van ziekten en plagen, op een biologische manier, draagt de Groene Vlieg samen met de sector bij aan een duurzamere, gezonde landbouw. Het spreekt voor zich dat er steeds meer vraag komt naar de biologische producten van de Groene Vlieg. Aanleiding voor het bedrijf om de activiteiten uit te breiden. De eerste vestiging in Nieuwe Tonge wordt vanaf nu bijgestaan door een gloednieuwe tweede vestiging in Dronten. De grootste uitdaging in de bouw? De stroomvoorziening. Gelukkig vonden projectleiders Kasper Hissink en Gert-Jan Meijlink een oplossing, samen met ELINEX Power Solutions.


Volledige nieuwbouw in bestaand pand

Kasper Hissink en Gert-Jan Meijlink zijn als freelance projectleiders bij de bouw van de nieuwe vestiging betrokken. Kasper is expert in elektrotechnische installaties, Gert-Jan is werktuigbouwkundige met een specialisatie in het ontwerpen van installaties. "De Groene Vlieg vroeg ons om samen in het installatie projectteam te komen. Daarin zaten ook Van Dorp Installaties en Equans. Ons doel: de nieuwe insectenkwekerij in Dronten opzetten naar een geoptimaliseerd evenbeeld van Nieuwe Tonge. We spreken over een bestaand pand in Dronten, waarin een volledige nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Een box in een box, zogezegd."

'In 2029 aan de beurt'

Voor Dronten werd een nieuwe Groot Verbruik Aansluiting aangevraagd. Deze kon fysiek worden aangelegd, echter pas in 2029 stroom leveren. "Absoluut onwerkbaar", schetst Gert-Jan. "Dus moest er een andere oplossing gevonden worden. De uitdaging werd hoe zo energiezuinig mogelijk om te gaan met de aansluitingen en een oplossing vinden voor het opvangen van pieken in het verbruik. Daarnaast moest er een noodstroomvoorziening komen. Door met ELINEX aan tafel te gaan, werd er een goede oplossing gevonden in de vorm van een BESS."

Delicaat productieproces

Gert-Jan licht toe hoe belangrijk consistente stroomvoorziening en noodstroom is voor het productieproces. "Er wordt gewerkt met levend materiaal. De larven en masse die in een kweekbak zitten, produceren samen enorm veel warmte. Daarom moeten zij teruggekoeld worden naar een niet schadelijke temperatuur. De Groene Vlieg kan het hele jaar door produceren, de 'poppen' worden van september tot en met maart in koelcellen bewaard, op exact de juiste temperatuur. Zouden er problemen ontstaan met de stroomvoorziening, dan kan een 'oogst' volledig mislukken. Desastreus voor de landbouwers die rekenen op de levering van hun gewas beschermende insecten, op het moment dat deze nodig zijn." Wanneer we vragen Gert-Jan naar een praktijkvoorbeeld van de inzet van gewas beschermende insecten. "Kijken we naar de uienteelt, dan zien we dat een plaag uienvliegen een hele uienoogst kan ruïneren. Uienvliegen leggen hun eitjes bij de uienplanten en zodra de larven uitkomen, doen deze zich tegoed aan de uienplantjes. De Groene Vlieg kweekt uienvliegen en behandelt de larven dusdanig, dat deze onvruchtbaar worden. De vliegen die ontpoppen kunnen dus niet voor nageslacht zorgen. Door deze vliegen te laten paren met uienvliegen in het veld, vindt er geen bevruchting plaats. De uienvliegen leggen als vanouds hun eitjes bij de uienplanten, echter deze komen niet uit. De uien kunnen dus groeien zonder dat er chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen. Daardoor wordt er meer gespaard dan de uienoogst, ook andere insecten en vogels die deze insecten eten krijgen het gif niet binnen."

BESS-systeem van 200 kWh

Samen met ELINEX werd gekeken welke Battery Energy Storage Solution geschikt is voor de vraag en de situatie. Dit bleek een BESS te zijn van 200 kWh. Er werd gekozen voor een Huawei LUNA met PCS 100 kW en ESS 200 kWh. "Deze is één keer geplaatst, op ruim 10 meter afstand van het bedrijfspand", vertelt Gert-Jan. "100 kW is het vermogen waarmee geladen en ontladen wordt. 200 kWh is de capaciteit. Dat houdt in de praktijk in dat de batterij 2 uur lang 100 kW kan leveren. In de praktijk wordt de BESS gebruikt voor peak shaving. We hebben berekend dat het stroomverbruik om de pieken af te vangen op ongeveer 50 kW zal liggen, alles is dus ruim bemeten. Er wordt eerst gebruik gemaakt van stroom uit het net en bij een tekort springt de BESS bij. Deze levert wat op dat moment te weinig geleverd wordt uit het net."

De batterij kan worden  geladen door middel van 400 zonnepanelen, het net en/of een aggregaat. Het kloppend digitale hart van het elektrotechnische systeem is de EMS die door ELINEX is geleverd. "De EMS is het brein van de opstelling. Het systeem meet, signaleert en stuurt aan, gekoppeld aan de Hoofd Verdeel Kast."

Goede samenwerking en top resultaat

Gert-Jan geeft ELINEX Power Solutions een pluim voor de goede samenwerking. "Vanaf het eerste moment was het contact goed. We hebben vooral samengewerkt met Willard van ELINEX. Er is een open communicatie, platte organisatiestructuur en veel expertise. ELINEX is een prettig bedrijf om mee samen te werken." Over het resultaat is iedereen tevreden!


Advies nodig?
Contact of advies?