Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Applied Medical Europe

Met back-upstroom wordt de continuïteit in de productie van medische instrumenten gewaarborgd.

Applied Medical Europe is onderdeel van een Amerikaans moederbedrijf en is producent van instrumenten voor de medische industrie welke gebruikt worden binnen operatiekamers in ziekenhuizen.

ELINEX leverde powercontainer op bij applied medical europe in amersfoort

Applied over ELINEX

Er zit een verschil tussen de eerste aanvraag bij Elinex en het uiteindelijke ontwerp, zo blijkt. "Onze eerste aanvraag hield alleen rekening met het gecontroleerd beëindigen van een cyclus. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om het hele pand van noodstroom te kunnen voorzien. We werken nu risicoloos en continu. "

Project starten?

Die beantwoordt volledig aan onze behoefte. Alles liep volgens schema. De noodstroomvoorziening voldoet ook aan de eisen die Applied Medical er qua afmeting aan stelt. Deze installatie kan het hele gebouw ondersteunen. Wij kunnen nu gegarandeerd blijven leveren aan onze klanten.”

Over applied

We schrijven 21 maart 2023, wanneer de eerste champagnekurk zijn weg omhoog zoekt in het atrium van het kantoor van Applied Medical Europe in Amersfoort. Delegaties van Applied Medical en Elinex Power Solutions heffen gezamenlijk het glas op de oplevering van de nieuwe noodstroomvoorziening. Xander van Rootselaar, Manager Commercie bij Elinex, heet alle aanwezigen welkom en licht toe waarop geproost wordt: de ELINEX Powercontainer met daarin een 500 kW noodstroom aggregaat en een UPS-systeem van Centiel, voorzien van innovatieve batterijen, uitgevoerd met BACS (wat staat voor ‘Battery Analyze & Care System’) een ATS (Automatic Transfer Switch) en koeling. "Een totaaloplossing waar Applied Medical moeiteloos 15 jaar vooruit kan", aldus Xander. Met het overhandigen van de nodige bloemen en een schitterend kunstwerk aan Ralf Slag, programma manager bij Applied Medical en projectleider inzake de noodstroomvoorziening, is de overdracht van het systeem officieel een feit.

Uitdaging

Dat de medische producten zeer betrouwbaar moeten zijn moge duidelijk zijn. "Daarom moet het proces ook draaiend gehouden worden", licht Ralf toe. "Een pallet zit ongeveer 24 uur in de sterilisatielijn. Bij stroomuitval zitten er dus 36 pallets met producten vast in de sterilisatielijn, die kun je daarna weggooien. Noodstroom is dus van levensbelang en dankzij de configuratie inclusief ATS schakelen we naadloos over op noodstroom bij calamiteiten."

De oplossing

De Elinex Powercontainers staan compact opgesteld tussen de bedrijfshallen en is qua formaat echt maatwerk geworden. Ralf Slag: "Door wijzigingen in het gebouwontwerp was er minder ruimte beschikbaar dan eerder bedacht. Hierdoor moest het ontwerp van de Powercontainer enigszins worden gewijzigd. De beide containers zijn in onze bedrijfskleuren opgeleverd. Zo worden deze containers qua aanblik een onderdeel van de architectuur op het terrein."

Frank Kragten, projectleider bij Elinex, vertelt over de noodstroomconfiguratie: "Het noodstroomaggregaat zit in de onderste container, inclusief een goed bereikbare brandstoftank. Daar bovenop, middels een robuust systeem van trappen bereikbaar, bevindt zich de container met een 360 kW UPS. Het systeem is modulair van opbouw, dus uitbreidbaar. De batterijen worden via BACS gemonitord, de ATS zorgt voor een naadloze overgang van het elektriciteitsnet naar de noodstroom. Tevens is de ruimte waar de elektronica in gehuisvest is voorzien van airconditioning. Alles is self supporting." Tot besluit licht Xander toe dat Applied Medical zelf voor de monitoring zorgt, Elinex komt jaarlijks in beeld voor onderhoud. "Uiteraard lezen we dan ook alle data uit, voor een stuk extra controle en het bijhouden van de statistieken zodat wij altijd pro-actief te werk kunnen gaan."

Advies nodig?
Contact of advies?