Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Vopak

Vopak terminals vertrouwt op ELINEX.

Met drie chemie terminals (Botlek, Chemiehaven en TTR) en een in Rotterdam Europoort (olie) verpompt Vopak Terminals 24/7 chemicaliën en olie in opdracht van haar klanten.

Om ervoor te zorgen dat bij de botlek terminal nooit 'het licht uitgaat', werkt vopak samen met elinex voor de noodstroomvoorziening.

Vopak over ELINEX

Over de service van ELINEX is Youssef meer dan tevreden. "ELINEX is zeer flexibel en helpt ons altijd op de juiste manier. Zo bleek er tijdens een inspectie een probleem te zijn met een batterij, deze was helemaal op. Op een identiek model zat echter een onacceptabele levertijd vanuit de fabrikant.

Project starten?

ELINEX heeft toen vanwege de noodzaak om door te kunnen werken gekeken naar een passende, alternatieve batterij. Die werd meteen gevonden en geïnstalleerd, als tijdelijke oplossing. ELINEX heeft bij de Botlek terminal zo'n 15 UPS'en in onderhoud van diverse merken en voert alles 100% naar onze tevredenheid uit."Over Vopak

Met drie chemie terminals (Botlek, Chemiehaven en TTR) en een in Rotterdam Europoort (olie) verpompt Vopak Terminals 24/7 chemicaliën en olie in opdracht van haar klanten. Processen die om meerdere redenen niet onderbroken mogen worden, of stil mogen liggen. Om ervoor te zorgen dat bij de Botlek terminal nooit 'het licht uitgaat', werkt Vopak samen met Elinex voor de noodstroomvoorziening. Een gesprek met Job Roeleveld, accountmanager bij Elinex, en Youssef El Khadari, maintenance planner bij Vopak, over de samenwerking tussen beide partijen en de absolute noodzaak van goede noodstroomvoorzieningen.

Uitdaging

"In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor de E en I installaties en de UPS'en op de terminals", opent Youssef het gesprek. "Vopak werkt met eigen tanks en verpompt 24/7 chemicaliën. Het zijn kritische locaties, waarbij storing en stilstand te allen tijde voorkomen moeten worden. Stilstand kost niet alleen tijd -en dus geld- doordat schepen en wagons moeten wachten, maar kan ook zorgen voor onveilige situaties. We dienen namelijk continu toezicht te houden op de opslaginstallaties. We monitoren bijvoorbeeld of er geen sprake is van 'overvul' en of er afsluiters openstaan, die dicht hadden moeten zitten."

De oplossing

Noodstroomvoorzieningen zijn aan evolutie onderhevig, legt Job uit. "De effectiviteit van noodstroomsystemen wordt steeds groter. Als voorbeeld: bij Vopak leveren we systemen tussen de 8 kVA en 30 kVA. In 2007 is er bij Vopak een Eaton PW9355 systeem geleverd, met een efficiency van 90%. Vandaag de dag levert een gelijkwaardig systeem een efficiëntie die kan oplopen tot 96%. De afmetingen worden kleiner, het aantal benodigde batterijen wordt minder en de efficiëntie ligt hoger. Het voornoemde systeem hebben we vervangen voor een nieuwe UPS oplossing."

Youssef: "Bij zo'n vervanging krijgen we eerst een prijsopgave. In dit geval met twee opties, waarbij de nieuwe Eaton 93PS niet de goedkoopste was, maar wel de beste voor onze situatie, volgens Elinex. In zo'n geval varen we blind op de expertise van Elinex, omdat we hen 100% vertrouwen." Job vult aan; “wij kijken altijd naar de meest geschikte oplossing voor onze klanten. Omdat wij meerdere merken vertegenwoordigen kunnen wij altijd de beste noodstroomoplossing aanbieden.”

Advies nodig?
Contact of advies?