Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Batterij Energy Storage System – BESS

Efficiënte opslag van energie.

ELINEX innoveert voortdurend. De energiemarkt heeft een groeiende behoefte aan opslag van opgewekte energie, die naar behoefte op elk gewenst tijdstip ingezet kan worden.

BESS oplossingen

BESS staat voor Battery Energy Storage System ofwel Batterij Energie Opslag Systeem (BEOS).

De BESS is een nieuwe en innovatieve oplossing welke voortkomt uit nieuwe behoefte in de markt tijdens de energietransitie. ELINEX levert complete BESS projecten en (after) service in vermogensranges van 20kWh tot 2MWh of een veelvoud hiervan.

Een BESS oplossing is een ‘Power Solution’ en welke qua techniek een aantal overeenkomsten met een UPS maar ook grote verschillen heeft.

De BESS oplossing bevat een (bi-directionele) inverter ofwel omvormer of gelijkrichter. De UPS bevat een aparte inverter en rectifier. Beide toepassingen slaan energie op in batterijen. De huidige commerciële BESS oplossingen slaan voornamelijk de energie op in Lithium-ion batterijen van verschillende types (NMC, LFP, LTO). De UPS oplossingen gaan langzaam ook over op Lithium-ion batterijtechniek maar gebruiken voornamelijk nog de traditionelere VRLA (Valve Regulated Lead Acid) – ofwel ‘ventiel gereguleerde loodzuur batterijen’.

Het verschil is dat Li-ion batterijen veel meer geschikt zijn om vele laad- en ontlaadcyclussen mee te maken. Dit is ook benodigd voor de functie van een BESS, met meerdere cycli per dag, waar een UPS in Noord-Europa in de huidige situatie maar een aantal cycli per jaar hoeft te doen bij een enkele stroomuitval of een batterijtest bij onderhoudswerkzaamheden.

Huidige toepassingen tov nieuwe BESS toepassingen

Een BESS oplossing is qua toepassing compleet verschillend van een UPS.

De UPS zorgt ervoor dat bij een stroomonderbreking of stroomuitval direct overgegaan wordt op de energievoorziening vanuit de batterij, zonder dat de achterliggende gebruikers daar iets van uitval merken en zodat er op tijd afgesloten kan worden ‘of kan worden overgeschakeld op het noodstroomaggregaat voor een langere autonomietijd.

ELINEX Power Solutions ziet met BESS een mooie toevoeging aan haar productportfolio van UPS en NSA. Het is geen substituut in totaal van een UPS of een NSA. Mogelijk wordt het wel deels een subtituut. Bijvoorbeeld doordat er een BESS- batterij oplossing wordt geplaatst kan er in sommige situaties voor back-up power gewerkt gaan worden met een kleiner gedimensioneerde NSA.

3 hoofdtoepassingen van BESS

De BESS oplossingen gaan in de markt en bij onze klanten voor diverse toepassingen en oplossingen gebruikt worden. De 3 hoofdtoepassingen die ELINEX voor een BESS oplossing ziet zijn;

1. Oplossen van Net-congestie problemen door Peak-shaving

2. Optimaliseren eigen verbruik opgewekte energie uit zonnepanelen of windmolens

3. De batterij inzetten als terugverdienmodel (ROI) door energiehandel op de onbalansmarkt en/of FCR (Frequency Containment Reserve) markt.

Net-congestie oplossen

In vele plaatsen in Nederland is er net-congestie opgetreden. Dit komt met name doordat het energiedistributienetwerk niet toereikend is en aanpassingen zeer lang duren. Soms moet je wel 5 jaar wachten als bedrijf op een (grotere) aansluiting. Door bij operaties die niet 24/7 eenzelfde hoeveelheid stroom verbruiken, maar die in het loadprofiel pieken en dalen laten zien, kan er met behulp van een batterij het tekort aan stroom op de piekmomenten worden ondervangen.

De batterij laadt op de momenten dat er minder stroom verbruikt wordt, bijvoorbeeld in de nacht en de batterij ontlaadt op de momenten dat er meer stroom gebruikt wordt en niet uit het net kan worden gegeven. Deze pieken afvlakken met behulp van een energie uit een batterij in plaats van uit het net noemen we peak-shaving. Er zijn vele andere additionele peak-shaving toepassingen te bedenken, bijvoorbeeld het koppelen van een fast-charger voor EV’s of EV trucks.

Battery Energy Storage System

Investeringsmodel door energiehandel

Er zijn ook klanten die willen investeren in een batterij en deze willen inzetten als investeringsmodel. Dit is zeer goed mogelijk. Netbeheerder TenneT heeft behoefte aan stabiliteit van het net en haar frequency van 50Hz. In de tijd dat de energieopwekking voor 99% nog uit energiecentrales bestond was er een situatie van zeer stabiele energie opwekking. In de tijd dat er nog geen dynamische stroomverbruikers als EV’s (Electrical Vehicles) waren, had je ook een stabiel energie verbruik. Vandaag de dag hebben we te maken met meer pieken en dalen in zowel opwekking als verbruik ten opzichte van vroeger. Door de groei van zonnepanelen, windmolens, warmtepompen en EV’s gaan de pieken en dalen naar verwachting alleen maar toenemen.

De batterij kan worden ingezet als buffervat die bij onbalans tekorten en overschotten kan opvangen. Een TenneT is hier bereid geld voor te betalen en zo is de FCR markt een verdien model. Maar ook de ‘normale’ elektrische energie – opgewekt door de grote energie centrales – wordt verkocht op de energiemarkt EPEX. De handel in energie kan worden gedaan door diverse gespecialiseerde traders waar ELINEX mee samenwerkt.

Zij houden als vergelijkbaar met beurshandelaren continue de prijzen van energie in de gaten, kopen en verkopen energie op de juiste momenten en sturen daarmee vanop afstand de bij de klant geleverde BESS aan voor het laden en ontladen van de batterij op het juiste moment. De huidige ROI modellen laten zien dat je binnen een periode van 4-6 jaar break even kunt draaien. Daarna begint het terugverdienen. De verwachting nu is dat dit zeker nog 10 jaar interessant gaat zijn, maar de toekomst exact voorspellen kan geen mens. De Lithium-Ion batterijtechniek is in ieder geval geschikt om minimaal 10 en mogelijk wel 15-20 jaar mee te gaan. Vanwege de nieuwe techniek is dit nog niet bekend en het heeft ook te maken met een aantal factoren zoals aantal cycli in een dag of een jaar, diepte van de ontlading, omgevingsomstandigheden en onderhoud.

Naast dat dit model geld kan opleveren voor de energiehandel is het ook een nodige oplossing binnen het energielandschap. Sommige bedrijven zijn gericht op het opwekken van energie met eigen windmolens en zonnepanelen. Niet al die bedrijven hebben BESS oplossingen. Ook wordt er overschot van energie gecreëerd door particulieren zonnepaneel installaties, vele kleine installatie bij elkaar kan ook veel energie bij elkaar opwekken. Met een BESS installatie in het netwerk kun je dus zonder eigen hernieuwbare energiebronnen te bezitten wel de pieken en dalen van andermans bronnen opvangen en daarmee optimaliseer je hernieuwbare energie door anderen opgewekt.

Optimalisatie eigen verbruik

Vele bedrijven hebben zonnepanelen geïnstalleerd of willen nog zonnepanelen installeren. De dimensies van de zonnepaneel installaties zijn bijna altijd op de maximale oppervlakte van het dak gebaseerd in plaats van de daadwerkelijke behoefte van elektriciteit gebruik binnen het bedrijf. Omdat overschot van energie altijd terug geleverd kon worden tegen vergoeding (salderen) was dit ook geen probleem.

Echter gaat het salderen verdwijnen en kan het bij een flexibel energiecontract zijn dat je op piekmomenten en terug leveren aan het net vandaag de dag moet bijbetalen. Dan is het interessanter om je zonnepanelen op dat moment even af te schakelen dit noemen we curtailment. Dat kan geautomatiseerd gebeuren geïntegreerd met een Energy Management Software (EMS) welke we ook gebruiken voor het aansturen van de batterij. Met een BESS oplossing hoef je de zonnepanelen niet af te schakelen maar ga je er de batterij mee laden, als je het optimaal met EMS door ons laat inregelen.

Overige toepassingen

Er zijn nog meer toepassingen te bedenken voor de BESS en we zijn overtuigd dat er nog meer (sub-)toepassingen bij gaan komen in de nabije toekomst. Op dit moment zien we dat er door klanten nagedacht wordt over back-up power vanuit de BESS als vervanging van of toevoeging aan Noodstroomaggregaten. De energietransitie heeft ook als gevolg dat er veel veranderd wordt in het netwerk met als gevolg meer stroomuitvallen, bijvoorbeeld in de Antwerpse haven (stroompanne). Er wordt gesproken over toekomstig mogelijke black-outs en afschakeling van stroom in bepaalde gebieden bij grote tekorten of verstoringen.

Wij zijn dat niet gewend in Noord-Europa, maar in Zuid-Afrika of andere gebieden in de wereld is dit normale gang van zaken. Sommige bedrijven willen dit voor zijn door helemaal of deels zelfvoorzienend te worden. Zo wordt er ook nagedacht over off-grid installaties in combinatie met eigen energieopwekking vanuit zonnepanelen en windmolens. De periode waarbij er geen zon of wind is kan dan worden overbrugt met een BESS eventueel in combinatie met een diesel of waterstof aggregaat. Sommige bedrijven wensen geen off-grid situatie maar is het noodzakelijk om er een te realiseren omdat het bedrijfspand of de fabriek er al staat, maar men nog 3-5 jaar moet wachten op een netspanningsaansluiting.

Energie Management System

ELINEX biedt totaaloplossingen aan, onderdeel hiervan is een Energie Management System ofwel EMS. Deze EMS is het hart van de BESS operatie. Aan het EMS worden alle onderdelen gekoppeld. Denk aan de omvormer, het batterijmanagementsysteem, de digitale meter van de gebruiker, additionele stroommeters op locatie, maar ook de toepassingsapparatuur, bijvoorbeeld de verbruikers in het pand, productieprocessen, gebouwbeheersysteem, EV laadpaalinfrastructuur en/of het aansturingsmechanisme van de energiehandelaar.

Partner eco systeem

ELINEX is een merkonafhankelijke integrator van totaaloplossingen. ELINEX is geen fabrikant maar werkt met diverse fabrikanten samen als partner. Voor de BESS portfolio heeft ELINEX net als onze klanten gewend zijn bij UPS-oplossingen diverse fabrikanten en merken gecontracteerd om zo een breed aanbod neer te kunnen leggen bij onze klanten van de beste oplossingen die het beste bij onze klanten passen op basis van de specifieke behoefte. Voor zowel BESS als EMS als Transformatoren heeft ELINEX een partner en eco-systeem opgezet. Ook heeft ELINEX een aantal geprefereerde energie traders geselecteerd waarmee samen kan worden gewerkt.

Botlektunnel

Botlektunnel

Croonwolter&dros and ELINEX provide emergency power installation for botlek tunnel until 2035. On the A15 between Rotterdam and Europoort, 111,000 cars drive daily through the Botlek Tunnel. The A15 is an essential link between the expanding...

Bekijk het project

Oldelft Benelux

Oldelft Benelux

In samenwerking met Oldelft Benelux BV heeft Elinex een noodstroomoplossing geleverd aan het Solutions Diagnostic Center van Jahmale Med in Liberia, Afrika.

Bekijk het project

Plus Supermarkten

Plus Supermarkten

We staan allemaal regelmatig in de rij voor de kassa, als we boodschappen doen. Stel je eens voor dat er op dat moment problemen zijn met de stroomtoevoer naar de kassasystemen.

Bekijk het project

DHL

DHL

Wie kent ze niet, DHL. Klanten zijn 24/7 van ze afhankelijk, en daarom is stroomuitval een worst case scenario. Bekijk onze oplossing.

Bekijk het project

Global-E

Global-E

Woensdag 24 juni vond de ceremoniële turn-key overdracht plaats van de opgeleverde totaaloplossing.

Bekijk het project

VodafoneZiggo

VodafoneZiggo

Elinex levert noodstroomsystemen voor onze LC’s (lokale centrales), RC’s (regionale centrales) en DC’s (datacenters).

Bekijk het project

Applied Medical Europe

Applied Medical Europe

Applied Medical Europe is onderdeel van een Amerikaans moederbedrijf en is producent van instrumenten voor de medische industrie welke gebruikt worden binnen operatiekamers in ziekenhuizen.

Bekijk het project

Politie

Politie

Ze zijn een 24-uurs bedrijf en daarom is een continue stroomvoorziening van levensbelang

Bekijk het project

Vopak

Vopak

Met drie chemie terminals (Botlek, Chemiehaven en TTR) en een in Rotterdam Europoort (olie) verpompt Vopak Terminals 24/7 chemicaliën en olie in opdracht van haar klanten.

Bekijk het project

Advies nodig?
Contact of advies?